Seko mums

par sokoladi

PAR ŠOKOLĀDI

Dzimtene – tropu meži Centrālajā un Dienvidamerikā.

Šī koka augļi sasniedz futbolbumbas lielumu, kuru iekšpusē izaug un nogatavojas sēklas – kakao pupiņas. Reizēm pat līdz 50 pupām vienā auglī, garumā sasniedzot 15 -20 centimetrus.

Aug tikai netālu no ekvatora (solis augšup – solis lejup 20 grādos) – Ganā, Malaizijā, Brazīlijā.

Lielākais piegādātājs Kotdivuāra, Ziloņkaula krasts. Lai gan šajā valstī šokolādes bizness ir valsts mēroga uzņēmējdarbība, koki tiek audzēti mazās privātās plantācijās. Tikai ģimene spēj rūpēties par šiem kokiem kā par saviem miesīgajiem bērniem. Šie koki ir kaprīzi un līdz pat 3-5 gadu vecumam, no tiem līdzīgi kā bērniem, nevar tikt īstā skaidrībā. Koki var izaugt 10 – 15 metrus augsti.

Ražu novāc divas reizes gadā. Oktobris – februāris kā pamata ražas laiks. Un starpposms maijs – jūnijs. Vesels, veselīgs koks saražo līdz pat 2 kg gadā. Svaigas kakao pupas satur apmēram 30% ūdens un 30% kakao sviesta.

Labā šokolādē jābūt daudz kakao sviestam.

Vienā auglī atrodas apmēram līdz 50 violetīgas nokrāsas pupiņas. Lai pagatavotu kilogramu šokolādes nepieciešams vidēji 500 pupas. Pie tam no katra koka var novākt ne vairāk kā 50 augļus. Rēķiniet paši, atliek vien nobrīnīties, ka šokolāde tik lēti maksā.

Augļi tiek novākti ar rokām, nogriežot no zariem ar speciāliem, garos kātos iestiprinātiem, nažiem. Ģimenes vai firmas „galva” ar palīgiem savāc tos grozos un iznes lauka malā, kur augļus atgriež. Labs griezējs var apstrādāt līdz 500 augļiem. Vislabākā, augstākā labuma pupiņas var iegūt no zaļiem augļiem.

Kakao pupiņas atdala no augļa mīkstuma, kurš savukārt tiek izmantots kā izejviela alkohola izgatavošanai. Pēc tam pupiņas apžāvē. Žāvēšanas procesam jānoris kvalitatīvi, lai nekādas papildus smaržas nesabojātu pupiņas. Ievietojot žāvētavās, pastāv risks, ka karstā gaisa masa no apkārtējām smaržām slikti ietekmē kvalitāti. Tādēļ ideālam rezultātam nepieciešami tiešie saules stari. Iezemiešu tautas ir atradušas risinājumu. Pupas tiek izklātas uz visām kaut cik piemērotākajām vietām, pēc viņu ieskatiem. Un tas ir – uz lielām paplātēm, māju jumtiem, šķūņu un mašīnu jumtiem, matračiem, uz zemes, uz dīrātām ādām vai vienkārši tāpat ... Lieliska ainava, īpaši labi redzama no putna lidojuma. Nav vēlme iznomāt helikopteru? Pēc žāvēšanas process pupiņas sapako un sūta ceļojumā pāri okeānam.

Šokolādes fabrikās tiek veikta rūpīga pārbaude, pārlasīšana, attīrīšana un cepšana. Šokolādes kvalitāte atkarīga pat lielākā mērā no apcepināšanas procesa, nekā no pašu pupiņu kvalitātes. Tieši šī procesa laikā no pupiņām tiek izvilināts patiesais un īstenais šokolādes aromāts.

Pēc tam notiek smalcināšanas process. Noslēgumā tiek iegūts produkts, ko angliski sauc par chocolate liquer. Tā ir bieza ļoti aromātiska masa.

Kakao masai pievienojot vēl tādu pašu masu no cita spieduma, iegūst maisījumu, kuru izmanto šokolādes izgatavošanai. Jo augstākas kvalitātes šokolāde, jo vairāk tajā jābūt īpašā kakao sviesta.